El proper dissabte 10 de desembre la Coordinadora de Músics de Sabadell celebrem el 25è aniversari de l’entitat, i ho farem amb un dia ple de música, però que en total englobarà 12 hores d’activitats. Començant per una marxa musical en defensa de la música en viu i per que aquesta tingui espais dignes on gaudir-ne. Al migdia tindrem concerts i botifarrada popular a la Plaça Creu Alta, i a partir de les 17h fins pràcticament la mitjanit actuacions a Ca l’Estruch.
És per tant, un dia de celebració però també de reivindicació. El dia 10 també volem remarcar la mancança d’espais adequats per la música moderna, on poder exhibir i gaudir, i sobretot si parlem d’espais públics.
Precisament fa un quart de segle, la Coordinadora de Músics de Sabadell va ser creada amb l’objectiu d’unir els músics i grups de música de la ciutat, fossin amateurs o professionals, atès que tots es trobaven amb els mateixos problemes a l’hora de mostrar el seu talent i el seu art, amb el que alguns s’hi guanyen la vida. Aquest front comú continua en lluita 25 anys després, ja que ens trobem a la mateixa casella de sortida, donada la deixadesa institucional de la música en viu envers altres àmbits culturals.
La capital del Vallès, mica en mica s’ha anat gestionat per convertir-se en una ciutat dormitori. Una ciutat on hi hagi activitats amb molta brillantina o de grans produccions privades, però sempre i quant no molestin als que venen de fora per descansar. Deixant de banda així les entitats i la base artística de la ciutat, i la seva cultura popular.
Es veu clar quan al mirar els pressupostos en cultura, d’una partida de 165.000€, només el 3% es destinat a música moderna. Sense tindre en compte aquelles produccions amb subvencions pràcticament posades a dit, que poc aporten al talent local.
Un altre exemple d’aquesta gestió són els teatres. A Sabadell hi ha 17 sales d’exhibicions, algunes públiques i altres privades o gestionades per empreses privades, i al voltant de 50 companyies. En contraposició, només hi ha una sala de concerts i un parell de bars musicals amb una programació estable i la seva respectiva llicència. Òbviament tots tres d’àmbit privat, i constantment perseguits per l’administració.
Considerem que ja és hora que a Sabadell s’inverteixi en la mal denominada música moderna. Per que una ciutat de més de 200.000 habitants ho mereix. Per que les nostres ciutats veïnes, amb un quart d’aquesta població, tenen millors infraestructures i més inversió. I per que del nostre talent local han sortit professionals reconeguts mundialment amb premis Grammy, gires internacionals, i que han passat per la Coordinadora.
És hora de canviar el panorama musical de Sabadell. Els músics estem units i desperts. I no volem esperar 25 anys més de promeses buides i menyspreu. Desitgem un tracte digne com qualsevol ciutadà i com qualsevol artista, doncs un quart de segle ben bé mereix ser respectat.